فهرست مطالب

مطالعات تاریخی جهان اسلام - پیاپی 15 (بهار و تابستان 1399)

نشریه مطالعات تاریخی جهان اسلام
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید قاسم رزاقی موسوی*، سید محمد عابدی صفحات 7-38

    مسئله ی هویت یابی مذهب شیعه همواره ازدغدغه های فکری، سیاسی واجتماعی شیعیان افغانستان درتاریخ معاصر بوده است. این نوشتار براساسی مطالعات کتابخانه ی و پژوهش های میدانی وبا روش توصیفی تحلیلی، مهمترین عوامل احیاء مذهب شیعه در افغانستان و چگونگی تحقق آن را بررسی می نماید. جایگاه مذهب شیعه در نظام های حکومتی از دوران عبدالرحمن خان تا زمان حامد کرزی چه گونه بوده است؟ عوامل تاثیرگزار در فرایند رسمی شدن آن ازمرحله بحران هویت تا تثبیت آن در قانون اساسی کدام است؟ پیامدهای سیاسی واجتماعی آن چیست؟ در پاسخ بایدگفت نقش عالمان دینی شیعه ازجمله اقدامات علمی وفرهنگی آیت الله سیدمیرعلی احمدحجت، نهضت فکری وحرکت انقلابی علامه شهید سیداسماعیل بلخی و نقش موثر علمی فرهنگی آیت الله محمدآصف محسنی، توامان با تقویت گفتمان تقریب مذاهب و مسئله اخوت اسلامی از عوامل تاثیر گزار در تثبیت مذهب شیعه در قانون اساسی کشور  قلمداد گردیده و تعاملات سیاسی اجتماعی بین شیعه وسنی ازپیامدهای مثبت آن به شمار می رود. تبیین و چگونگی تثبیت جایگاه مذهب شیعه درنظام های حکومتی پیشین با معیار قرار دادن قانون اساسی دولت حامد کرزی درافغانستان می باشد. این پژوهش نشان می دهد عالمان دینی شیعه درافغانستان بارویکرد گفتمان تقریب مذاهب واخوت اسلامی وتعاملات اجتماعی با عالمان دینی اهل سنت و رجال سیاسی، توانستند فقه جعفری و حقوق سیاسی اجتماعی شیعیان را در قانون اساسی کشور تثبیت نمایند و به تبع آن قانون احوال شخصیه اهل تشیع را  رسمیت بخشند.

    کلیدواژگان: مذهب شیعه، عالمان شیعی، احیاء مذهب، نظام حکومتی افغانستان
  • حیدر الساعدی، حامد منتظری مقدم* صفحات 39-64

    مدینه بغداد من العواصم المهمه فی تاریخ الإسلام الاجتماعی ، وبما انها مدینه جدیده تاسست فی منتصف القرن الثانی الهجری فقد اعتمدت علی مدن کان التشیع قد ضرب بجذوره فیها ، فنمت بغداد واینعت من هذه الجذور، واعطت ثمارها ناضجه وواضحه للعیان. لکن وللاسف الشدید قامت مجموعه من الکتاب فی القرن الاخیر بتحریف الحقایق والشواهد التاریخیه ، فسعوا الی تثبیت مفهوم عدم اصاله التشیع اجتماعیا فی العراق عموما، وبغداد  علی وجه الخصوص ، وان التشیع إنما ظهر فیها بعد دخول البویهیین إلیها. وعلی هذا فهنا سوال یطرح نفسه، وهو کیف یمکن لنا إثبات اصاله التشیع اجتماعیا فی بغداد منذ بدایه تاسیسها (145 ه) حتی نهایه الغیبه الصغری (329 ه)؟ وقد افترضنا ان اصاله التشیع الاجتماعیه تضرب فی عمق بغداد منذ التاسیس والفتره الاولی لوجودها، ولیست متاخره عنها، هدفنا هو توضیح الدور المهم للمکون الشیعی فی بغداد منذ تاسیسها واصالتهم اجتماعیا ، وتطور مسیرتهم حتی منتصف القرن الرابع الهجری، وإعطاء الصوره الحقیقه لذلک الوجود ، وبیان مدی تاثیره فی مجتمع بغداد. وقد قمنا باستخراج کم هایل من الادله والشواهد التی وردت فی امهات المصادر التاریخیه عن الشیعه ورجالها وحرکاتها الاجتماعیه ، مع فرز وتصنیف الادله والشواهد، کل دلیل بحسب موضوعه،  ومنهجنا فی هذا البحث توصیفی وتحلیلی. وما وصلنا إلیه حقایق ثابته دلت علیها النصوص المعتبره والشواهد ، وایدها کثیر من ایمه التاریخ الإسلامی، واعطت للبحث ادله  لا یمکن ان تعارض او یشکک فیها علی الصعید التاریخی.

    کلیدواژگان: اصاله التشیع، التاریخ الاجتماعی، بغداد، الدوله العباسیه، المدائن، بنوعبد القیس، الالم والدم العلوی
  • سعید توفیق*، وجیهه میری صفحات 65-92

    هویت و مذهب اخوان الصفاء که یک تشکل سری در قرون میانه ی اسلامی بودند؛ موضوع مطالعه و بررسی جمع فروانی از محققان معاصر می باشد. در خصوص مذهب اخوان الصفاء بین محققان اختلاف نظرهایی وجود دارد که ناگزیر آنان را در تبیین مذهب اخوان الصفاء به سوی نظریه های متفاوتی سوق داده است. این مقاله سعی دارد با روش توصیفی_تحلیلی اعتبار علمی هر یک از نظریات شاخصی که در تبیین مذهب اخوان الصفاء بیان شده است را بسنجد. در این نوشتار ضمن پرداختن به هویت اخوان الصفاء، نظریه های شاخصی که در تبیین مذهب آنان از سوی صاحب نظران معاصر مطرح شده است، مورد بررسی و نقد قرار گرفت. از میان دو نظریه ی الحاد و دین داری، فرضیه الحاد به حاشیه رانده شد؛ و از بین نظریه هایی که در خصوص دین داری اخوان الصفاء مطرح شده است، نظریه های: معتزلی، اسماعیلی، امامی، زیدی و صوفی بودن اخوان الصفاء ضعیف شناخته شدند؛ حال آنکه نظریه ی تلفیقی_التقاطی بودن مذهب اخوان الصفاء که مناسب تر بنظر رسید، به عنوان نظریه قریب به صحت شناخته شد.

    کلیدواژگان: اخوان الصفاء، مذهب، نظریه های شاخص، التقاطی
  • مهدی فیضی سخا*، علی غفرانی صفحات 93-116

    فضل الله بن روزبهان خنجی در صدد بود تا با بهره گیری از مولفه هایی نظیر حدیث مجددمایه، حدیث حارث و اخبار ملحمه، مشروعیت حکومتهای آق قویونلو(780-908هق) و شیبانی(906-1007هق)، را تبیین و آنها را حکومتهایی نجات بخش و اصلاح گر معرفی کند. این رویکرد خنجی ابتدا در قالب حدیث مجددمایه در مورد آق قویونلوها بوجودآمد. ولی پس از پیوستن وی به شیبانیان، شکل مبسوط تری پیداکرد. زیرا که وی در این دوره با استفاده از دو مولفه دیگر یعنی حدیث حارث و اخبار ملحمه، تلاش کرد تا دیدگاه های اصلاح‎گرانه و موعودمحور خودرا در مورد شیبانیان نیز تعمیم دهد. با این رویکرد، بخصوص حکومت شیبانیان ویژگی ها و اختصاصات منجیان موعود و مصلحین آخرالزمانی را داراست. البته باید توجه شود که تبیینات خنجی با استفاده از این سه مولفه، ارتباط زیادی با ظهور صفویان داشت. چراکه برپایه باورداشتهای وی، ظهور این حکومت شیعه مذهب، زمینه بروز بدعتهایی را در عرصه های مختلف فراهم کرده بود. بنابراین ضروری بود تا فرد یا گروهی در مقام مصلح دراین مقطع زمانی -که از نظر خنجی آخرالزمان به حساب می آمد-، ظهور نموده و این اوضاع ناهنجار را اصلاح می کرد.

    کلیدواژگان: اصلاح گری، نجات بخشی، فضل الله خنجی، آق قویونلو، شیبانی
  • رضا افشاری صدر، محمدعلی چلونگر*، مصطفی پیرمرادیان صفحات 117-136

    در روند رشد و شکوفایی علم نجوم، به عنوان یکی از علوم مهم در تمدن اسلامی که از قرن دوم هجری آغاز گشته بود، عوامل مختلفی دخیل بوده اند. انتقال سنت نجومی کلدانی و یونانی به حوزه نجوم اسلامی توسط صابیین حران را می توان عاملی اساسی در تکوین این علم در قلمرو تمدن اسلامی به شمار آورد. این نوشتار در نظر دارد که تاثیر و نقش صابیین حران بر علم نجوم در تمدن اسلامی را با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و استناد به منابع، تحقیقات و مقالات موجود، مورد بررسی قرار دهد و به این پرسش ها پاسخ دهد که چه زمینه هایی سبب تاثیرگذاری صابیین در شکوفایی علم نجوم در اسلام گردید؟ و آنها چه تاثیری در پیشرفت علم نجوم در تمدن اسلامی داشتند؟ دستاوردهای این پژوهش، حاکی از آن است که در وهله نخست، عواملی نظیر: جایگاه و قدسیت نجوم در مذهب صابیین حرانی، ترجمه متون یونانی سریانی، نیاز دستگاه خلافت و اهمیت احکام شرعی، موجب تاثیرگذاری صابیین حران در شکوفایی نجوم اسلامی گردید. سپس، آنها با ترجمه و نقد کتاب مجسطی، به دستاوردهای کم نظیری در حوزه نجوم اسلامی نایل شدند و از این طریق، توانستند به پیشرفت این علم در تمدن اسلامی کمک شایانی نمایند.

    کلیدواژگان: خلافت عباسی، نجوم اسلامی، صابئین حران، ثابت بن قره، بتانی
  • پیمان رنگنه *، احمد بخشی صفحات 137-166

    دیدگاه سیاسی مستشرقان آلمان و انگلیس نسبت به مکتب عاشورا دارای نوسانات و چالش های فراوانی است. آلمان و انگلیس به عنوان سردمداران اسلام شناسی به طور عام و عاشورا پژوهی به طور خاص، تلاش کرده اند شخصیت، اهداف و دستاورد های قیام امام حسین (ع) را مادی گرایانه و فارغ از مذهب، مورد تحلیل و بررسی قرار دهند. با توجه به اینکه جهان اسلام و منابع موجود از ابتدا در سیطره جماعت اهل سنت بوده، و منابع شیعه تحریف یا کمتر بدان اعتماد شده، عمدتا شاهد نتایج مغرضانه و کمتر منصفانه بوده ایم. از یک سو مستشرقان به امام حسین (ع) به عنوان یک اپوزیسیون حکومت مرکزی و دارای اندیشه ضد سکولار نظر دارند، و اندیشه های اعتقادی و دینی او را خلط در آراء سیاسی و اقتصادی می کنند؛ از طرفی تعداد اندکی از مستشرقین موفق شده اند که تحت تاثیر عواطف شخصی، ملی و مذهبی واقع نشوند و این نهضت را صرفا از نظر علمی مورد مطالعه و بررسی قرار دهند. هدف این پژوهش بررسی تطبیقی مواضع سیاسی مستشرقین آلمان و انگلیس درباره واقعه عاشورا و مطالعه بنیاد فکری و رویکرد عملی آن ها می باشد. در این تحقیق با رویکردی تحلیلی و تبیینی درصدد پاسخ به این سیوالات هستیم که: برداشت سیاسی مستشرقان آلمان و انگلیس از واقعه کربلا چگونه بود؟ مبانی فکری عاشورا پژوهی از بعد سیاسی چگونه بوده است؟ فرض غالب بر این است که مستشرقین آلمان و انگلیس با توجه به وجود پژوهشگران برجسته و پژوهشکده های فراوان اسلامی- شیعی، سعی کرده اند بعد اعتقادی نهضت کربلا را تحت شعاع سیطره سیاسی قرار دهند.

    کلیدواژگان: اخوان المسلمین مصر، آرمان گرایی، عمل گرایی، تعامل و تقابل
  • فاطمه سادات علوی علی آبادی * صفحات 167-188

    در عصر جاهلیت، اشخاص به پدرانشان منتسب می شدند و زنان، تنها ظرف پرورش فرزند، محسوب می شدند و هیچ نقشی در نسب فرزند خود نداشتند. خداوند متعال با نزول سوره کوثر، تصور جاهلی در مورد زنان را ابطال نمود و با انتساب حضرت عیسی; به حضرت ابراهیم; از جانب مادر، مقام زنان را همچون مردان، متعالی داشت. در این میان تصور می شود صدور برخی احکام در فقه امامیه، مانند حکم فقهی «عدم جواز اعطای خمس به کسانی که مادرشان سیده هستند» شایبه تحقیر شان زنان را در پی داشته است. روش این پژوهش، تاریخی تحلیلی و جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای است.  نویسنده با واکاوی شاخصه های سیادت در متون تاریخی و فقه امامیه، برخی وجوه تعامل و تناقض این حکم فقهی را با قرآن و سنت، مورد بحث و بررسی قرار داده است. یافته های پژوهش نشان می دهد آنچه که مبنای صدور حکم خمس سادات مادری قرار گرفته است با آیات قرآن و سیره اهل بیت= و موازین علمی امروزی سازگاری و توافق ندارد؛ مشهور فقهای امامیه در تخصیص خمس، مبتنی بر امری عرفی و قراردادی (بنونا بنو ابناینا و بناتنا بنوهن ابناء الرجال الاباعد)، انتساب پدری به هاشم را معیار سیادت دانسته اند.

    کلیدواژگان: سیادت، خمس، فقه، سادات مادری، فقه امامیه
  • سید حسین حسینی*، محمدرضا صفری، محمدباقر گرایلی صفحات 189-212

    اندیشه های حاکم و عقاید آرمانی همواره مولد ایدیولوژی های خاص در جوامع هدف بوده است. تداوم این ایدیولوژی موجب تحرک و خصیصه جاری بودن را در آن می افزاید. این واژه در سه قرن اخیر، تحت نفوذ اندیشه های متفکران عصر خود، پویایی خاصی را در زیستگاه بشر ایجاد کرده است. جریان های ایدیولوژیک مبنای لیبرالیسم و مارکسیسم با وصف تقابل گرایی در خصوص مفهوم عدالت و آزادی های فردی، از زمره ایدیولوژی های دخیل بر سیاست های کلی جوامع بشری عموما و سیاست جنایی خصوصا بوده است. سیاست جنایی به مثابه یک فن و هنر مبارزه با پدیده مجرمانه در افغانستان نیز تحت نفوذ این دو ایدیولوژی قرار داشته است. این کشور، در زمان حکومت های داوود خان، ببرک کارمل، حفیظ امین و دکتر نجیب، بر اثر نفوذ جریان مارکسیستی از کانال کشورهایی چون شوروی سابق، چین و ایران دارای سیاست جنایی تقنینی خاص خود بود؛ اما نتوانست از قابلیت اعتبار برخوردار باشد. افغانستان از تجربه تام گرایی نیز به نصیب نماند؛ لذا نقطه اوج تام گرایی را در ظهور طالبان و قوانین متحجر گونه آن ظاهر شد و اکنون نیز کم و بیش وجود دارد. ظهور ایدیولوژی طالبانیسم نتیجه ناکامی مجاهدین در گفتمان اسلام گرایی سیاسی بر سر قدرت و تقسیم آن بود. افغانستان از تاثیرات جریان لیبرالیسم غربی بر سیاست جنایی تقنینی خود نیز بی بهره نبود و در مدت حکومت امان اله خان،(1929- 1919)، دهه دموکراسی(1973- 1963) و آغاز حکومت انتقالی در سال 1382 به ریاست حامدکرزای، پایبندی تقنینی خود را نسبت به اصول جریان فوق نشان داد.

    کلیدواژگان: ایدئولوژی، سیاست جنایی تقنینی، افغانستان، مارکسیسم، لیبرالیسم
  • پری ملکی پور، محمدرضا بارانی* صفحات 213-240
    در سده چهارم و پنجم قمری، مرکزیت بازرگانی دریایی در بنادر خلیج فارس بود اما به دلیل رکود سیاسی آل بویه، بازرگانی دریایی خلیج فارس با چالش روبرو شد و به جابجایی مسیر بازرگانی دریایی خلیج فارس به شرق و غرب دریای سرخ و شمال مصر کشیده شد؛ از این رو بررسی این جابجایی بسیار مهم است. این نوشتار به روش گردآوری داده ها در منابع جغرافیایی و تاریخی و با رویکرد توصیفی-تحلیلی به شناخت وضعیت تجاری بنادر مهم خلیج فارس و دریای سرخ، بررسی چگونگی جابجایی مرکزیت بازرگانی دریایی از خلیج فارس به شرق و غرب دریای سرخ پرداخته می شود. دست آورد پژوهش این است که بازرگانان فعال و پویای ایرانی در این سده ها با جابجایی کانون های تجاری و مهاجرت به بنادر و سواحل دریای سرخ در شکوفایی بنادر دریای سرخ و سپس بندرهای شمال مصر نقش برجسته ای بازی کردند. این فرایند با سیاست مناسب دولت های بویه و فاطمیان برای بازرگانان خارجی رخ داد و در توان بازرگانی این دولتها در برابر قدرت های رقیب نیز اثربخش بود.
    کلیدواژگان: بازرگانی دریایی، خلیج فارس، دریای سرخ، آل بویه، فاطمیان
  • سید محمدجمال موسوی * صفحات 241-264

    تاریخ نگاری معاصر افغانستان حکومتی و دستوری بوده است که بنابر سیاستهای حاکمیت، نقش اقوام غیر پشتون در آن کم رنگ یا نادیده گرفته شده است. از این رو اقوام دیگر به آن واکنش نشان داده و تلاش کرده اند روایت خود از تاریخ را بیان کنند. در این میان مورخان هزاره بیشترین و جدی ترین عکس العمل را به صورت نگارش های تاریخی نسبت به دیگر اقوام ارایه کرده اند. هدف این نوشتار بررسی رویکردهای تاریخ نگاری هزاره هاست. از انجایی که تاریخ نگاری هزاره ها نوعی واکنش به تاریخ نگاری رسمی بوده در بسیاری از مولفه ها از جمله رویکردها شبیه به آن عمل کرده است. سه رویکرد سیاسی، قومگرایانه و باستانگرایانه در تاریخ نگاری هزاره همانند تاریخ نگاری رسمی قابل ردیابی است. در رویکرد سیاسی مورخان هزاره همانند تاریخنگاری رسمی سعی در برجسته کردن سهم و نقش هزاره ها و شخصیتها و بزرگان خود در تحولات سیاسی اجتماعی کشور و سلسله های حکومتی متعلق به هزاره ها کرده اند. در رویکرد قومی هم همانند تاریخ نگاری رسمی، مورخان هزاره ها تلاش کرده اند که در مورد گروه قومی خود بنویسند و سیر تحولات و رویدادها را با محوریت قوم هزاره در نظر بگیرند. اما در ارتباط با اقلیتهای شیعی درون جامعه هزاره نظیر سادات، توجهی نکرده اند. در رویکرد باستانگرایانه که تلاش برای ساخت هویت و قدمتی دیرینه برای یک گروه یا مردم است، مورخان هزاره در پاسخ به تلاشهای تاریخنگاری رسمی کوشیده اند اصالت، دیرینگی و قدمت مردمان هزاره را با تمسک به یافته های باستان شناسانه و برجسته کردن تیوری بومی بودن و آریانی بودن هزاره ها اثبات کنند. مورخان هزاره اما به رویکردهای دیگری مانند رویکرد فرهنگی و اجتماعی هم توجه کرده اند که درتاریخ نگاری رسمی کمتر دیده می شود.

    کلیدواژگان: مورخان هزاره، هزاره های افغانستان، تاریخنگاری هزاره ها، رویکردهای تاریخنگاری
  • رضا حبیبی نژاد * صفحات 265-288

    با واگذاری امتیاز نامه ی نفت به ویلیام ناکس دارسی در سال 1280ش/1901م و در پی آن کشف نفت در میدان نفتون مسجد سلیمان در خرداد ماه 1287ش/1908م وتاسیس پالایشگاه آبادان درسال 1291ش/1912م، هسته های اولیه ی نیروی انسانی شاغل در حوزه های نفتی مناطق نفت خیز خوزستان شکل گرفت. از آن پس نیروهای انسانی از خارج و داخل ایران به منظور اشتغال در تاسیسات نفتی به مناطق نفت خیز خوزستان مهاجرت نمودند. پژوهش پیش رو با تلفیق روش توصیفی - تحلیلی و روش آماری (کلیومتریک) و با استفاده از اسناد، منابع دست اول تاریخی و تحقیقات جدید در پی پاسخی برای این سوال است که نیروهای انسانی شاغل در صنعت نفت ایران از ابتدا تا ملی شدن این صنعت در سال 1330ش/1951م بر اساس چه معیارهایی استخدام و سازمان دهی می شدند؟ یافته های پژوهش حاکی است که نیروهای شاغل در صنعت نفت ایران در مناطق نفت خیز خوزستان را می توان در دو دسته نیروهای ایرانی (کارگران - کارمندان) و نیروهای خارجی مورد بررسی و ارزیابی قرار داد.

    کلیدواژگان: نیروهای ایرانی و فراملیتی، کارگران، کارمندان، شرکت نفت انگلیس و ایران، مناطق نفت خیز خوزستان
  • امیر فرحزادی*، محمدرضا عسگرانی صفحات 289-316

    بنیانگذاری حکومت صفویه مرهون همراهی صوفیان قزلباش با سرسلسله صفویه بود و تداوم تکیه این خاندان به حمایت قزلباشان، می توانست به برتری اندیشه صوفیان غالی بر پیروان تشیع بیانجامد. پیروان طریقت صفوی، تصویری ماورایی از شاه ترسیم می کردند که با نظریه نیابت عامه فقیهان برای اداره امور در عصر امام غایب، همخوانی نداشت. این نگرش از آغاز صفویه تا روی کار آمدن شاه عباس اول، تحول یافت و سرانجام به تغییر پشتوانه مشروعیت شاه از طریقت به شریعت انجامید. هدف این مقاله تحلیل چگونگی چرخش سیاست مذهبی شاه عباس است و سیوال اصلی این که علل تغییر نگرش مذهبی صوفیانه به شیعیانه در دوره شاه عباس چه بودند؟ چنین فرض می شود که این تحول در دوره شاه عباس شدت گرفت و نتایج این تحقیق نشان می دهد که چرخش سیاست مذهبی شاه عباس، به دلیل تقویت علما به عنوان نمایندگان شریعت بود و رویکرد این مقاله تاکید بر تحول در سیرتاریخی جریان تشیع و تصوف است که سرانجام تعامل بین آنها را به تقابل کشانید.

    کلیدواژگان: شاه عباس اول، صوفیان، قزلباشان، علمای شیعه، سیاست مذهبی
|
  • Seyyed Qasem Mousavi * Pages 7-38

    The issue of identification the Shiite religion has always been one of the intellectual, political and social concerns of the Shiites of Afghanistan in current history. Based on library studies and fieldwork research and descriptive-analytical method, this article examines the most important factors in reviving the Shiite religion in Afghanistan and how it is realized. How has been the position of the Shiite religion in government systems from the time of Abdul Rahman Khan to Hamid Karzai period? What are the influential factors in the process of its formalization, from the stage of identity crisis to its consolidation in the constitution? What are its political and social consequences? In response, it should be mentioned that the role of Shiite religious scholars, including the scientific and cultural actions of Ayatollah Seyyed Mir Ali Ahmad Hojjat, the intellectual movement and revolutionary movement of Allama Shahid Seyyed Ismail Balkhi and the effective scientific-cultural role of Ayatollah Mohammad Asif Mohseni, are among the effective factors in consolidation of Shia in constitution of the country. They also strengthened the issue of approximation of religions debate and brotherhood in Islam, leading to socio-political interactions between Shiites and Sunnis. Explaining the position of Shiites in the previous government systems is based on the constitutional criteria of the government of Hamid Karzai. This study shows that Shiite scholars in Afghanistan through the approximation of religions debate and Islamic brotherhood and social interactions with Sunni scholars and political men, were able to establish Jafari jurisprudence and Shiite socio-political rights in the constitution and consequently, formalize the law “ Ahwal Shakhsia of Shiite”.

    Keywords: Shiite religion, Shiite scholars, revival of religion, government system of Afghanistan
  • Heydar Al - Saedi, Hamed Montazeri Moghadam Pages 39-64
  • Saeed Tofigh *, Vajiheh Miri Pages 65-92

    The identity and religion of Ikhwan -al Safa, which was a secret organization in the Islamic Middle Ages, is the subject of study by a large number of current scholars. Regarding the religion of Ikhwan- al-Safa, there are differences among scholars that have inevitably led them to different theories in explaining their religion. This article tries to evaluate the scientific validity of each prominent theories expressed in the explanation of the religion by descriptive-analytical method. In this article, while dealing with the identity of Ikhwan Al-Safa, the prominent theories that have been proposed by current scholars in explaining this religion, have been examined and criticized. Among the two theories of atheism and faith, the theory of atheism, was rejected and among the theories on their faith, the theories: Mu'tazilites, Ismailis, Imamis, Zaidis and Sufis were recognized as weak. However, the integrated theory, which seemed more appropriate, was recognized as an almost correct theory.

    Keywords: Ikhwan- al-Safa, religion, distinct theories, eclectic
  • Mahdi Feizi Sakha*, Ali Ghofrani Pages 93-116

    Fazlullah ibn Roozbehan Khanji sought to explain the legitimacy of the governments of Aqquyunlu (780-908 AH) and Sheibani (906-1007 AH) by using components such as the hadith of ؟, the hadith of Harith, and the news of Malhamah and introduce then as reformer and savior. This khanji approach first emerged in the form of ????? hadith about the Aghquyunlus. But after he joined Sheibanian, it took on a more elaborate form. Because in this period, using two other components, namely the hadith of Harith and the news of Malhamah, he tried to generalize his reformist and promised-based views about the Sheibanis. With this approach, the Sheibanid rule, in particular, has the characteristics of the promised saviors and apocalyptic reformers. Of course, it should be noted that Khanji explanations using these three components, had a lot relation with the emersion of the Safavids. Because according to his beliefs, the emersion of this Shiite government, had prepared many innovations in various field. Therefore, it was necessary for an individual or a group to appear as a reformer at this time) which was considered as the apocalypse, and to reform this abnormal situation.

    Keywords: reform, Salvation, Fazlullah Khanji, Aqquyunlu, Sheibani
  • Reza Afsharisadr, Mohammad Ali Chelongar*, Pirmoradian Mostafa Pages 117-136

    There were various factors in the process of growth and prosperity of astronomy, as one of the important sciences in Islamic civilization, which began in the second century AH. The transfer of the Chaldean and Greek astronomical traditions to the Islamic astronomy by the Sabeans of Harran can be considered as a key factor in the development of this science in the realm of Islamic civilization  This article intends to study the influence and role of Sabean of Harran on astronomy in Islamic civilization by using descriptive-analytical method and citing existing sources, researches and articles and to answer these questions: what factors led that Sabeans influenced in the flourishing of astronomy in Islam? and what effect did they have on the development of astronomy in Islamic civilization? The findings of this study indicate that in the first place, factors such as: the status and sanctity of astronomy in the religion of Harran Sabeans, translation of Greek-Syriac texts, the need for the caliphate and the importance of religious rules, led Sabean Harran Sabeans influenced the flourishing of Islamic astronomy. Then, by translating and criticizing Majasti's book, they achieved rare achievements in the field of Islamic astronomy, and through this, they were able to facilitate the development of this science in Islamic civilization.

    Keywords: Abbasid caliphate, Islamic Astronomy, Harran Sabeans, Sabet Ibn Qarah, Betani
  • Peyman Zangeneh*, Ahmad Bakshy Pages 137-166

    Social and political movements are a kind of reaction and response to environmental political and social developments. In such a process, existing ideologies may be challenged and the atmosphere of society may be in crisis. Many Islamic movements use the original Islamic principles as an exit and response to the new situation. Ikhwan-al-Muslemin, as one of the most influential Islamic movements in the current period, appeared in response to the developments of the Islamic society, especially Egypt and in stages, it passed from a moral movement into a cohesive organization in order to influence this society. The main question of this research is that: how formed the relations of Ikwan-al Muslemin with Egyptian governments? This movement in a time sought to realize the ideal of the Islamic Caliphate in the Islamic world and the establishment of an Islamic government in Egypt. But in another period, while fedility to his lofty ideals, he sought to adapt to the new conditions.  As in a later period, unlike the period of "idealism", (which had little desire to participate in the power), it began to participate in the formal structure of power in this country. (Hypothesis) The present article intends to examine the interactive or confrontational relations of Ikhwan-al-Muslemin with the Egyptian governments from the formation to the end of the presidency of Hosni Mubarak. (goal) we have used the theory “collective action” and a descriptive -analytical method. Relations between Ikhwan-al-Muslemin and Egyptian governments was influenced by the actions of internal forces and a reaction to regional developments and foreign intervention. it was sometimes coercive and confrontational, and sometimes (due to common goals, government reform measures and recognition of groups), was peaceful.

    Keywords: Egyptian Ikhwan-al-Muslemin, Idealism, pragmatism, interaction, confrontation
  • Fatemeh Sadat Alavi Aliabadi * Pages 167-188

    In the age of ignorance, people were attributed to their fathers and women were considered the only means of raising a child and had no role in the lineage of their children. With the sending of Surah Kawthar, God abrogated the ignorant image of women and with the attribution of Jesus (by his mother) to Abraham (PBUT) ، he held the status of women as prominent as men. In the meantime, it is thought that some edicts in Imami jurisprudence, such as the jurisprudential edict: " khums should not be paid to those whose mother is a Sayyed" has led to the humiliation of the dignity of women. The method of this research is historical analysis and data gathering is in library. By analyzing the characteristics of siadat in historical texts and Imami jurisprudence, the author has studied some aspects of the interaction and contradiction of this jurisprudential edict with the Qur'an and Sunnah. The findings of the research show that what is the basis for issuing the edict of Khums about mother Sayyeds is not compatible with the verses of the Qur'an and the manners of the Ahl al-Bayt and modern scientific standards. The most of Imami jurists in allocating khums, based on a customary and contractual matter (our sons and sons of our sons and our daughters are ours but sons of daughters are not mine), have considered the attribution of a father to Hashem as a criterion of siadat.

    Keywords: Siadat, Khums, Fiqh, mother Sayyeds, Imami Fiqh
  • Seyyed Hossein Hosseini*, Mohammad Baqer Grail Pages 189-212

    The dominant thoughts and ideal beliefs have always been the generators of specific ideologies in the target societies. The continuation of this ideology increases its mobility and current feature. In the last three centuries, this word, under the influence of the ideas of thinkers of this time, has created a special dynamism in human habitat. Ideological movements based on liberalism and Marxism, describing the confrontation over the concept of justice and individual freedoms, have been among the ideologies involved in the general policies of human societies in general and criminal policies in particular. Criminal policy, as a technique and art of fighting against crime in Afghanistan, has also been influenced by these two ideologies. This country, during the governments of Davood Khan, Babrak Karmal, Hafiz Amin and Dr. Najib, due to the influence of the Marxist movement through the channels of countries such as the former Soviet Union, China and Iran, had its own criminal-legislative policy; But it could not be valid. Afghanistan has not been without its experience of totalism. Hence, the culmination of totalism appeared in the rise of the Taliban and its fossilizied laws, and it still exists more or less. The emersion of the ideology of Talibanism was the result of the failure of the Mujahideen in the discourse of political Islamism over power and its division. Afghanistan was not lack of the influence of Western liberalism on its criminal-legislative policy and during the rule of Amanullah Khan (1929-1929), the decade of democracy (1963-1973) and the beginning of the transitional government in 2003 under the leadership of Hamid Karzai, showed its legislative fidelity to the principles of the above current.

    Keywords: ideology, criminal-legislative policy, Afghanistan, Marxism, liberalism
  • Mohammad Reza Barani * Pages 213-240
    In the fourth and fifth lunar centuries, the center of maritime trade was in the ports of the Persian Gulf; But, due to the political stagnation of Albuyeh, the Persian Gulf maritime trade was challenged and shifted to the east and west of the Red Sea and the north of Egypt. Therefore, it is very important to study this shift. This paper, by collecting data in geographical and historical sources and with a descriptive-analytical approach to understanding the commercial status of important ports in the Persian Gulf and the Red Sea, examines how the maritime trade center moves from the Persian Gulf to the east and west of the Red Sea. The result of the research is that active and dynamic Iranian merchants in these centuries played a prominent role in the prosperity of the Red Sea ports, and then the northern ports of Egypt, by shifting trade and migrating centers to the ports and coasts of the Red Sea. This process took place with the appropriate policy of the Buyid dynasty and Fatimid governments for foreign traders and was also effective in the commercial power of these governments against rival powers.
    Keywords: Maritime Trade, Persian Gulf, Red Sea, Buyid Dynasty, Fatimids
  • Pages 241-264

    An important feature of contemporary Afghan historiography is its governmental and grammatical nature, in which the role of non-Pashtun tribes has been diminished or neglected due to governance policies. Hence, other tribes have reacted to it and tried to tell their own story of history. Meanwhile, Hazara historians have provided the most serious reaction in the form of historical writings compared to other tribes. An important question in this regard is the historiographical approaches of Hazara historians, which is the purpose of this article. This has been done by comparative study of Hazara writings and official historiography. The findings show that because Hazara historiography is a reaction to formal historiography, they have acted similarly in many components, including approaches. The three political, ethnocentric, and ancient approaches to Hazara historiography can be traced back as formal historiography.

    Keywords: Hazaras of Afghanistan, Historiography of Hazaras, Historiography of Afghanistan, historical approach
  • Pages 265-288

    With the transfer of the oil concession to William Knox Darcy in 1901, followed by the discovery of oil in the Masjed Soleyman oil field in June 1908 and the establishment of the Abadan refinery in 1912, the primary nuclei of the manpower working in Oil fields were formed in the oil-rich regions of Khuzestan. Since then, manpower from outside and inside Iran has migrated to the oil-rich areas of Khuzestan to work in oil facilities. The present study, by combining descriptive-analytical method and statistical method (cliometric) and using documents, historical sources and new research, seeks to answer the question that the human resources working in the Iranian oil industry from the beginning to the nationalization of this Industry in 1330/1951 AD, according to what criteria were hired and organized? Findings indicate that the forces working in the Iranian oil industry in the oil-rich regions of Khuzestan can be studied and evaluated in two categories of Iranian forces (workers-employees) and foreign forces.

    Keywords: : Iranian, transnational forces, workers, employees, Anglo-Iranian Oil Company, oil-rich areas of Khuzestan
  • Amir Farahzadi *, Mohammad Reza Asgarani Pages 289-316

    The establishment of the Safavid government was due to the association of the Ghezelbash Sufis with the Safavid dynasty and the continued reliance of this family on the support of the Ghezelbashan could have led to the superiority of the Ghali Sufi thought over the Shiite followers. The followers of the Safavid sect imagined a transcendental image of the Shah that was inconsistent with the theory of the general representation of the jurists in order to manage affairs in the time of the Absent Imam. This attitude evolved from the beginning of Safavid rule until the rise of Shah Abbas I, and eventually led to a change in the legitimacy of the Shah from the religious way to the religious law. The purpose of this article is to analyze how the religious policy of Shah Abbas changed and the main question is what were the reasons for the change of Sufi to Shiite religious attitude in the period of Shah Abbas? It is assumed that this change intensified during the reign of Shah Abbas, and the results of this study show that the change of Shah Abbas's religious policy was due to the strengthening of the ulema as representatives of Sharia. The approach of this article is to emphasize the change in the historical course of Shiism and Sufism, which eventually convert the interaction between them into conflict.

    Keywords: Shah Abbas I, Sufis, Ghezelbashan, Shiite ulema, religious politics